34 zwangerschapskwaaltjes en mogelijke oplossingen

De ene zwangere gaat fluitend door een zwangerschap heen en heeft weinig last van zwangerschapskwaaltjes en de ander juist heel veel.
In dit artikel zet ik de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes op een rij en vind je er vaak ook een mogelijke oplossing bij.
Omdat het er maar liefst 34 zijn, heb ik ze voor het gemak op alfabetische volgorde gezet.
Vanzelfsprekend ben ik geen deskundige, dus mocht je vragen hebben of de kwaaltjes nemen serieuze vormen aan, raadpleeg dan altijd je verloskundige of gynaecoloog.
Aambeien
Vanwege het hormoon progesteron worden de wanden van je bloedvaten en spieren tijdens je zwangerschap slapper. Hierdoor kunnen aambeien ontstaan. Aambeien zijn uitstulpingen van bloedvaatjes bij je anus. Dit kan erg jeuken en veel pijn geven bij harde ontlasting. Persen kan de klachten zelfs verergeren.
Wat te doen?
Probeer harde ontlasting en verstopping te voorkomen. Dit kan door vezelrijk voedsel te eten, veel water te drinken, je sluitspier te trainen, regelmatig te bewegen en rustig op het toilet te gaan zitten.
Acne
Sommige vrouwen krijgen als ze zwanger zijn last van een onrustige huid. Niet alleen op het gezicht, maar ook op benen, armen, rug, etcetera. Dit wordt ook wel zwangerschapsacne genoemd. Ja, het zijn weer die hormonen helaas. Gelukkig verdwijnt het een paar maanden na je bevalling allemaal vanzelf weer.
Afscheiding
Tijdens je zwangerschap neemt je vaginale afscheiding toe. Dat is normaal. Deze extra afscheiding komt door de verhoogde doorbloeding in je bekkengebied en vagina. Zolang het niet vies ruikt, is er niets aan de hand.
Wat te doen? Gebruik liever geen inlegkruisjes. Doe dan wat vaker een schoon onderbroekje aan als het vervelend is.
Bandenpijn
Wist je dat je baarmoeder aan vier banden in je buik hangt? Daarom kun je last krijgen van bandenpijn/rekkingspijn. Plotselingen bewegingen kunnen dan pijnlijk zijn. En jij krijgt dan steken aan de zijkant van je buik richting je liezen en/of vagina. De steken zijn niet erg en verdwijnen meestal wel omdat de banden zich aan je baarmoeder aanpassen.
Mocht je erg veel last hebben, overleg dan met je arts of verloskundige.
Dit was overigens een van de kwaaltjes die ik op gegeven moment kreeg. Een groot stuk wandelen zat er niet meer in. Fietsen ging gelukkig nog wel en als ik ergens heen moest zorgde ik ervoor dat ik voor de deur kon uitstappen bijvoorbeeld.
Bekkenpijn
Je kunt ook last krijgen van bekkenpijn. Tijdens je zwangerschap veranderen je houding en gewicht en worden je bekkengewrichten beweeglijker. Welke klachten je hebt door bekkenpijn, kunnen verschillen. Zo kun je rugpijn krijgen, maar ook steken rond je schaambeen, pijn in je lies, bil, benen of rondom je stuitje. Mocht de pijn te erg worden, raadpleeg dan je verloskundige of arts.
Blaasontsteking
Als je zwanger bent kunt je blaasontsteking krijgen. Dit herken je aan een zeurende pijn in je onderbuik of rug. De kleur en/of geur van je urine is anders en je moet steeds plassen. Denk je dat je een blaasontsteking hebt, ga dan naar je huisarts om je urine te laten checken. Laat de huisarts uiteraard wel weten dat je zwanger bent.
In ieder geval kun je de kans op een blaasontsteking wel verkleinen door veel water te drinken, het plassen niet uit te stellen, je blaas helemaal leeg te plassen, gelijk te plassen na het vrijen en crannyberrysap te drinken.
Bloedarmoede
Als je last hebt van duizeligheid, vermoeidheid, hoofdpijn en/of je bent snel kortademig, dan kun je last hebben van bloedarmoede. Er zitten dan te weinig rode bloedcellen in je bloed of de rode bloedcellen werken niet goed.
Bloedarmoede kan komen door je zwangerschap, een tekort aan ijzer, vitaminetekort zoals foliumzuur of B12, een bloedziekte of een combinatie van deze dingen.
Helaas is het niet altijd te voorkomen. Maar als je gezond en gevarieerd eet, krijg je alle bouwstoffen wel binnen om rode bloedcellen aan te maken. Als je veel vitamince C bij je maaltijden eet of drinkt, neemt je lichaam het beter op.
Bloedend tandvlees/tandvleesontsteking
Als je zwanger bent is het extra belangrijk om je tanden en tandvlees gezond te houden. Door hormoonveranderingen heb je namelijk meer kans op ontstekingen in je mond. Hierdoor bloedt je tandvlees sneller en het is veel gevoeliger.
Wat te doen?
Poets je tanden twee keer per dag en flos ook elke dag. Verder is het aan te raden om bijvoorbeeld een keertje extra langs de mondhygiënst te gaan.
Bloedneus
Je kunt spontaan een bloedneus krijgen. Dit heeft alles te maken met de toegenomen doorbloeding. In de slijmvliezen van je neus worden meer kleine haarvaatjes gevormd. Deze zijn gevoelig voor aanraking, druk of andere prikkels. Schrik dus niet als je zomaar een bloedneus krijgt.
Diabetes
Het kan zijn dat je last krijgt van zwangerschapsdiabetes. Meestal komt de verloskundige hier achter omdat je kindje voorloopt op groei, of je baarmoeder groeit heel erg of je hebt veel vruchtwater. Bij het vermoeden van zwangerschapssuiker krijg je van je verloskundige een verwijzing naar het ziekenhuis om een test af te nemen. En mocht je het hebben, dan is het in veel gevallen onder controle te krijgen door je eetpatroon te veranderen.
Duizeligheid/flauwvallen
Duizeligheid kan voorkomen als je zwanger bent. De oorzaak hiervan kan een lage bloeddruk zijn. Dit komt dan omdat je baarmoeder op je benen en organen drukt. Hierdoor stroomt je bloed moeilijker terug en kan je bloedsuiker laag zijn. Voorkom dit door gedurende de dag kleine beetjes te eten zodat je suikerspiegel op peil blijft.
Gezwollen enkels, voeten en handen
Je lichaam maakt extra vocht aan als je zwanger bent. Soms is dat maar twee liter, maar het kan ook veel meer zijn. Door de zwaartekracht zakt het vocht af en daarom kun je dus gezwollen voeten krijgen.
Wat te doen? Je kunt het vocht proberen af te drijven door (bleek)selderij, asperges en venkel te eten. Probeer zout eten te vermijden en drink vooral veel water. Hiermee zorg je ervoor dat je nieren goed blijven werken om het vocht af te voeren.
Zit verder zoveel mogelijk met je beentjes omhoog. Verhoog ook je voeteneinde van je bed iets door een kussen onder het matras te leggen. Je beentjes lekker masseren van onder naar boven wil ook nog wel eens helpen en trek vooral die lekkere ruime slippers aan.
Harde buiken
De spieren van je baarmoeder kunnen af en toe samentrekken. Dit zijn harde buiken. Hoe verder je komt in je zwangerschap hoe vaker je hier last van kunt krijgen. In de laatste weken is het ook vrij normaal om ze te hebben. Harde buiken kunnen geen kwaad. Ze zijn zelfs bevorderlijk voor de hersenontwikkeling van je baby.
Wat te doen? Als je vaker last hebt van harde buiken, wordt aangeraden om het wat rustiger aan te doen.
Ikzelf had last van harde buiken als ik te druk was geweest. Voor mij was het dan ook een teken dat ik op rust moest. Na enige tijd verdween het dan ook weer.
Hoge bloeddruk
Je bloeddruk wordt elke keer gecheckt bij de verloskundige. Als je bloeddruk te hoog wordt, kan dit gevolgen hebben voor jou en de baby. Een te hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap wordt ook wel zwangerschapshypertensie genoemd. Als je naast een hoge bloeddruk ook andere klachten krijgt, neem dan contact op met je arts of verloskundige.
Wat te doen? Neem voldoende rust, eet gezond, gebruik niet te veel zout en probeer stress zoveel mogelijk te voorkomen.
Hoofdpijn
Hoofdpijn komt vaak voor tijdens een zwangerschap. Het kan allerlei oorzaken hebben. Hormonen, spanning, stress of vermoeidheid.
Wat te doen? Drink veel water om je vochtbalans op peil te houden. Eet gezond! Door een verlaagde bloedsuikerspiegel kun je hoofdpijn krijgen. Zorg voor voldoende rust en slaap. Ga af en toe naar buiten om een frisse neus te halen.
Ischias
Zwangerschapsischias schiet vaak plotseling in je rug. De oorzaak hiervan is een beknelde zenuw. Het geeft een zwak en branderig gevoel in je spieren, tintelingen in je benen, voeten of tenen en kramp in je spieren. Als je bent bevallen verdwijnt het in de meeste gevallen vanzelf weer. Mocht de pijn niet te doen zijn, raadpleeg dan je arts.
Jeuk
Veel vrouwen hebben last van jeuk. Dit heeft niet altijd een oorzaak. Soms komt het door de spanning op je buik. Mentholpoeder of gel kan hierbij verlichting bieden. Heb je extreme jeuk klachten, meld dit dan bij je arts of verloskundige.
Kortademigheid
Benauwdheid of kortademigheid komt veel voor. Het is niet erg, maar sommige vrouwen ademen hierdoor niet goed waardoor ze mogelijk gaan hyperventileren. Ademhalingsoefeningen kunnen dan helpen.
Kramp
Je kunt last krijgen van kramp in je kuiten en dit dan vooral in de nacht. Heb je hier last van, doe dan overdag oefeningen. Beweeg je benen, enkels en voeten zachtjes. Dat kan kramp in de nacht voorkomen. Blijf je last houden, overleg dan met je arts of verloskundige.
Maagzuur
Heel veel vrouwen krijgen last van maagzuur tijdens de zwangerschap. Meestal begint dat in de vijfde maand en het kan steeds wat erger worden richting het einde.
Wat te doen? Laat sterke koffie, vet eten, uien en pittig gekruid eten voor wat het is. Eet in plaats van drie grote maaltijden, zes kleinere maaltijden.
Misselijkheid (een van de bekendste zwangerschapskwaaltjes)
Dit is denk ik wel de meest bekende zwangerschapskwaal. Veel vrouwen hebben er in de eerste maanden van de zwangerschap in meer of mindere mate last van. Het begint meestal bij zes weken en is vaak rond de negen weken op het hoogtepunt. Rond de dertien weken verdwijnt het bij de meeste vrouwen ook weer. Helaas zijn er ook vrouwen die de hele zwangerschap misselijk zijn. De misselijkheid wordt veroorzaakt door het hormoon HCG.
Wat te doen? Drink en eet direct iets als je wakker wordt. Eigenlijk het liefst nog voordat je opstaat. Leg dus het een en ander op je nachtkastje klaar. Laat je maag niet leeg en eet daarom regelmatig. Veel kleine maaltijden over de dag. Drink voldoende en eet geen vet of gekruid eten. Maak gebruik van de frisse buitenlucht. Mocht het echt ernstig zijn, raadpleeg dan je arts of verloskundige. Mogelijk helpt iets alternatiefs zoals homeopathie of acupunctuur ook. Zeker het proberen waard als je het mij vraagt.
Opvliegers
Ja, je hormonen kunnen ook zorgen voor warmte en zweten als je zwanger bent. Dit zijn opvliegers en die duren gelukkig niet lang.
Pigmentvlekken
Het kan zijn dat je donkere vlekken in je gezicht krijgt als je in de zon zit. Ook dit komt weer door de fijne hormoonhuishouding in je lijf. Deze vlekken verdwijnen heel lastig na de zwangerschap dus voorkom ze als het lukt. Blijf zoveel mogelijk uit de zon en gebruik sowieso een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.
Pijnlijke borsten
Gespannen en pijnlijke borsten. Ook daar kun je mee te maken krijgen. Dit kwaaltje is een van de eerste zwangerschapsverschijnselen. Je borsten kunnen gezwollen en gevoelig zijn. Hierdoor kan het pijn doen bij aanraking. Meestal gaat het met een paar weken weer over.
Rusteloze benen
Een voortdurend onrustig gevoel in je benen. Dit zijn dan ook rusteloze benen. Het is een veelvoorkomende zwangerschapskwaal. Door je benen te bewegen gaat het gekke gevoel weer weer, maar zodra je stopt is het weer terug. De precieze oorzaak van rusteloze benen is niet duidelijk. Bij zwangere vrouwen komt het voornamelijk in het laatste trimester voor. Je kunt het volgende proberen als je last hebt van deze zwangerschapskwaal. Beweeg voldoende en rek en strek regelmatig. Drink voldoende water. Wiebel je tenen en draai je voeten. Gebruik afwisselende warme en koude compressen op je benen. Neem een warm bad voor het slapen en houd een vast slaapritme vast.
Slapeloosheid
Slaapproblemen komen helaas heel veel voor bij zwangere vrouwen. Dit komt vaak toch weer door de hormonen. Maar ook misselijkheid, druk op je blaas, krampen of bijvoorbeeld het bewegen van de baby werken niet mee bij een goede nachtrust.
Wat te doen? Ga overdag lekker naar buiten. Ook kun je kijken of het helpt om te mediteren en/of zwangerschapsyoga te doen. Vermijd koffie zoveel mogelijk en eet niet teveel voordat je naar bed gaat. Zorg ervoor dat je slaapkamer goed donker is en vermijd blauw licht voordat je gaat slapen. Dus zet die tv en smartphone lekker uit.
Spataderen
Als je zwanger bent kun je last krijgen van spataderen. Het is ook niet gek als je dit krijgt omdat je extra bloed in je lichaam hebt en de zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat de klepjes in je aderen niet goed werken.
Stemmingswisselingen
Met alle hormonen in je lijf kun je erg van stemming wisselen als je zwanger bent. Hormonale veranderingen zorgen ervoor dat je emotionele toestand constant verandert. Vooral de stijging van oestrogeen en progesteron zijn hier verantwoordelijk voor. Maar niet alleen je hormonen dragen hieraan bij. Tijdens je zwangerschap komt er namelijk veel op je af. De wisselingen horen nu eenmaal bij een zwangerschap. Je kunt er wel het volgende aan doen om ze zo goed mogelijk onder controle te houden.
Ontstress – Probeer het niet te druk voor jezelf te maken en neem vaker een pauze en/of doe rustiger aan. Wil je meer tijd voor jezelf creëren? Lees dan dit blog.
Leef gezond – Hoe lekkerder jij in je vel zit, hoe kleiner de kans op stemmingswisselingen. Slaap goed, beweeg en eet gezond.
Relativeer – Stemmingswisselingen horen er nu eenmaal bij. Schaam je hier niet voor. Maak een grapje over de situatie en geef je hormonen de schuld.
Striae
Zwangerschapsstrepen of striae is iets waar je weinig aan kunt doen. De rode strepen op je huid worden veroorzaakt doordat het bindweefsel onder de huid niet genoeg meerekt en scheurt. Het komt voor op buik, benen, billen en borsten. Eigenlijk overal waar de huid opgerekt wordt. Het echt voorkomen lukt helaas niet maar je kunt wel kijken of je het kunt verminderen. Houd je huid hiervoor soepel.
Trombose
Tijdens je zwangerschap en kraamtijd heb je een verhoogd risico op trombose. Dat komt omdat de samenstelling van je bloed verandert en door het toenemen van vrouwlijke hormonen.
Urineverlies
Het kan zo zijn dat je aan het einde van je zwangerschap of vlak na je bevalling geen goede controle meer hebt over je bekkenbodemspieren. Je kunt kleine druppels urine verliezen gedurende de dag. Of ineens een grote hoeveelheid bij lachen of niezen. Tijdens de zwangerschap is er niet veel aan te doen. Gebruik inlegkruisjes of maandverband en doe oefeningen om je bekkenbodemspieren te versterken. De klachten gaan meestal na de bevalling weer over. Het is dan wel heel belangrijk dat je die bekkenbodemspieren blijft oefenen.
Vermoeidheid
Omdat er heel veel in je lijf aan de hand is, kun je je erg moe voelen als je zwanger bent. Als je hier echt last van hebt, probeer dan zoveel mogelijk je rust te pakken, voldoende water te drinken, gezond te eten en beweeg.
Verstopping of winderigheid
Vanwege het hormoon progesteron werken je darmen minder snel tijdens je zwangerschap. Ook kunnen ze nog wel eens in de knel komen te zitten door je baarmoeder. Obstipatie, een opgeblazen gevoel en winderigheid horen hier dan ook allemaal bij.
Zwangerschapsdementie
Het gevoel dat je er niet helemaal bij bent met je hoofd. Dit komt zeker voor en heet ook wel zwangerschapsdementie. Je reactievermogen en werkgeheugen worden door je zwangerschap anders. Na de bevalling blijft het ook nog wel even zo. Maarre niets om je zorgen over te maken hoor.
Ook interessant om te lezen…