Zelf je baby fotograferen
Zelf je baby fotograferen… Als moeder weet ik als geen ander hoeveel foto’s je maakt van je pasgeboren kindje. En daarom weet ik ook hoe lastig het kan zijn om mooie foto’s te maken. Dit is precies de reden waarom ik dit blog voor jou heb gemaakt.
Tips die je eenvoudig toe kunt passen om net wat mooiere foto’s te maken van je kindje. Ik wens je veel plezier met het fotograferen van je kindje. En… oefening baart kunst. Heb je aan de hand van deze tips een foto gemaakt die je deelt op Instagram, vergeet mij dan vooral niet te taggen @rimababy.nl
Ik ben enorm benieuwd naar je foto’s!
Wil je meer voorbeeldfoto’s bij de tips, download dan hier het complete pdf document.
1. Natuurlijk licht
Licht is een essentieel onderdeel van een foto. Natuurlijk licht is dan ook het fijnste licht om te gebruiken als je je baby zelf op de foto zet. Je kunt naar buiten gaan met je baby, maar je kunt ook een lichte plek in huis opzoeken. Bij voorkeur bij een raam.
Als je de flitser van je telefoon aan hebt staan, of op automatisch hebt staan, zet de flitser dan uit. Het gebruik van de flitser zorgt er namelijk niet voor dat je mooiere foto’s maakt.
Verder is het belangrijk om je telefoon goed stil te houden zodat je geen onscherpe of bewogen foto’s maakt. Je kunt er ook voor kiezen om je telefoon ergens stabiel neer te zetten en gebruik te maken van de zelfontspanner.
2. Kader
Het kader is de uitsnede van de foto, ookwel frame of lijst genoemd. Vanzelfsprekend bepaal je zelf wat het kader is en wat er dus wel of juist niet op de foto komt.
Het kader bepaal je door dichterbij je baby te gaan staan, of juist wat verder. Hoe dichter je bij je baby staat, hoe meer het beeld ook gevuld wordt door je baby. Neem de tijd om na te denken wat je op de foto wilt zien. Met het speelgoed of liever alleen een foto van het gezichtje van je baby.
Speel ook eens met het maken van horizontale en verticale foto’s. Kijk eens wat er gebeurt als je een foto verticaal neemt en daarna horizontaal. Op welke manier wordt hetgeen je wilt fotograferen het beste weergegeven?
3. Compositie
Compositie heeft maken met hoe je je foto in beeld brengt. Zo kun je een foto van bovenaf maken, maar ga bijvoorbeeld eens op je knieën zitten om een foto te maken. Je krijgt zo een heel ander beeld.Als je op ooghoogte fotografeert, heb je meer identificatie met je kindje.
Indien je een verticale foto maakt, is je baby in het midden zetten de beste optie. Bij een horizontale foto is het leuk om te spelen met de plek van je baby. Je kindje rechts of links in het beeld plaatsen levert een veel interessantere foto op.
De basis van compositie heeft te maken met de regel van derden. Zo maak je een evenwichtige indeling van je foto. Het raster kun je instellen op je telefoon. Zorg er dan voor dat je onderwerp van de foto (ongeveer) op een van de kruispunten in de foto staat.
4. Achtergrond
Let goed op de achtergrond om een mooiere foto te krijgen. Je wilt natuurlijk niet dat de achtergrond afleidt van het onderwerp, in jouw geval je baby. Als je wilt dat de achtergrond een rol speelt in je ‘verhaal’ fotografeer deze dan wel. Bijvoorbeeld op het strand.
Verschil in kleur tussen de voor- en achtergrond geeft meer contrast aan een foto. Als je hebt bepaald hoe je de foto wilt maken en je bent toch niet tevreden over de achtergrond, kijk dan eens of je vanuit een andere kant kunt fotograferen zodat je wel een mooie achtergrond hebt.
Kleurrijke kleding werkt bijvoorbeeld goed op een witte achtergrond en zorgt voor een mooi contrast. Het is ook altijd de moeite waard om gebruik te maken van mooie dekentjes en doeken als je baby nog maar net geboren is. Zo creëer je een hele fijne achtergrond.
5. Belichting
Een goede belichting is erg belangrijk om je baby zelf mooi te fotograferen. Overdag is er genoeg licht om buiten foto’s te maken. Houd hierbij rekening met de stand van de zon. In de ochtend en avond is de zon roder van kleur. In de middag is de zon witter van kleur en komt de zon van boven. Hierdoor krijg je ‘harde’ schaduwen.
Kijk voordat je een foto neemt hoe de schaduw valt. Draai je kindje of verander van positie om te zorgen dat het licht het mooiste is en je niet tegen de zon in fotografeert.
Fotografeer het liefste op een bewolkte dag. Je hebt dan namelijk egaler en zachter licht. Als je binnen een foto wilt maken van je baby, kijk dan ook hoe het licht naar binnen schijnt en hoe je je kindje het mooiste op de foto neemt zonder donkere schaduwen. Ook hier geldt fotografeer niet tegen de lichtbron in en let goed op dat je het licht niet blokkeert.
6. Foto’s bewerken
Er zijn verschillende (gratis) programma’s die je kunt gebruiken om je foto’s te bewerken. Bijvoorbeeld de app Lightroom, maar ook op de pc staat altijd wel een gratis programma om te gebruiken.
Met enkele eenvoudige bewerkingen maak je een foto al snel mooier. Zo kun je een foto bijsnijden, de kleuren (automatisch) instellen, de foto lichter maken, kleine dingen weghalen en de foto een filter geven. Er is nog veel meer mogelijk natuurlijk. Speel daarom eens met alle functies die je tegenkomt in het programma. Een bewerking herstel je direct weer in het programma als je het niet mooi vindt.