Waarom geef je een baby een speen?

Waarom geef je een baby een speen

In beginsel wilde ik eigenlijk niet beginnen met het geven van een speentje, maar toen ons mannetje erg veel huilde zocht ik op waarom we kindjes eigenlijk een speentje geven. Ik kwam er achter dat een speentje ervoor zorgt dat er endorfine wordt aangemaakt. Kortom… een rustgevend effect.

We begonnen dus toch maar aan een speentje en daar hebben we geen moment spijt van gehad. Al snel besloten we wel dat we het speentje alleen wilden gebruiken in zijn bedje. Dat werkte voor ons fijn. Uiteindelijk kon ons kindje rond zijn eerste verjaardag al heel goed zonder zijn speentje en is het stoppen ermee helemaal geen ding geweest. Wil je weten hoe wij dat gedaan hebben? Stuur gerust een berichtje.

De voordelen van een fopspeen, naar mijn idee:

  • Kalmerende werking, endorfine.
  • Meer rust in huis want je kindje huilt minder. Fijn voor de baby, maar ook voor de ouders.
  • Beter dan duimzuigen.

Kalmeren

Baby’s hebben over het algemeen een grote zuigbehoefte en door een speentje te geven aan je baby, kalmeert je kindje. Het geeft een rustgevend effect omdat er endorfine wordt aangemaakt. Endorfine werkt als een natuurlijke pijnstiller en werkt dus troostend en ontspannend. Het geeft troost en is dan ook vaak een hulpmiddel om in te slapen.

Meer rust in huis

Ik vond het heel lastig als ik mijn kindje zoveel hoorde huilen. Het gaf mij veel onrust en door toentertijd een speentje te geven, huilde ons mannetje veel minder. Dit zorgde ervoor dat ik ook wat rustiger was.

Beter dan duimzuigen

Als je kindje op het duimpje zuigt heeft het gevolgen voor het volwassen gebit. De kaakstand kan blijvend veranderen. Als je kindje een speentje heeft is dit maar tijdelijk, want er is minder druk op de tandjes. Het zuigen op een speentje heeft daarom geen effect op het uiteindelijke gebit, hoewel ik mij dat ook wel weer afvraag als je kindje heel veel op een speentje zuigt. Bovendien is een speentje makkelijker af te leren dan het zuigen op een duim.

Mijn tips

Mijn (onbedoelde) tips zijn… kijk vooral naar je kindje of hij of zij rustig wordt van een speentje en als dat zo is waarom zou je dan geen speentje geven? Let er wel even op dat je voor een speentje kiest waarvan je het eens bent hoe de fabrikant er over heeft nagedacht.

Ikzelf ben enorm van BIBS speentjes. Vanwege de enorme hoeveelheid kleurtjes die je mooi kan combineren met de outfit van je kindje, maar ook omdat ze gemaakt zijn van 100% natuurlijk rubber en vrij zijn van BPA en PVC. Ik begon met de speentjes in maat 1 die geschikt zijn voor baby’s van 0-6 maanden. Daarna maatje 2. En ze zijn er zelfs ook voor kindjes vanaf 18 maanden.

Teddy creme - speendoekje - Rima Baby

Ook had ik altijd een doekje of knuffeltje aan het speentje hangen zodat de speen minder snel uit het mondje viel. In mijn webshop vind je een aantal prachtige speenaccessoires. Tevens heb ik prachtige met de hand gemaakte speenkoorden in mijn assortiment. Ik zou het in ieder geval wel weten als ik nog een baby had…

Volg je moedergevoel

En wat ik verder nog wil zeggen… volg vooral je moedergevoel. Of je nu wel of geen speentje geeft, je doet dit uit liefde en dat is hetgeen je kindje vooral nodig heeft!

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief en maak kans op 10 euro shoptegoed!