8 tips om tijd voor jezelf te maken tijdens je zwangerschap

Tijd voor jezelf tijdens zwangerschap

Als je zwanger bent is het belangrijk voor jezelf, maar ook voor jouw baby, om niet te stressen en vooral veel rust te nemen. Ik begrijp dat dat soms wel eens lastig kan zijn in combinatie met werk, sociaal leven, misschien heb je al een kindje, en ga zo maar door.

Daarom deel ik graag deze tips met jou zodat je bewust tijd voor jezelf neemt als je zwanger bent. Gun jezelf deze tijd ook echt want je lijf ‘zegt’ vanwege je hormonen van alles.

Bijvoorbeeld dat het huis helemaal aan kant moet zijn en je dus ‘moet’ poetsen. Maar gun jezelf die rust, want straks als je baby er is, dan is de rust toch echt voorbij.

Tijd voor jezelf tijdens zwangerschap

1. Bewegen

Bewegen is gezond! Als je zwanger bent is het dan ook heel goed om te blijven bewegen. Wandelen, fietsen, yoga, zwemmen, fitnessen, bedenk het maar. Zo lang het goed voelt, kun je blijven bewegen. En zo heb je ook weer wat tijd voor jezelf.

Ik stond tot een paar dagen voor de bevalling nog te trainen tijdens een bodypump lesje. Uiteraard wel op standje ik ben lekker in beweging, in plaats van spieren trainen. Over sporten tijdens je zwangerschap heb ik ook een blog geschreven.

2. Laat je verwennen

Laat jezelf lekker in de watten leggen. Bijvoorbeeld door een bezoek aan de kapster, masseur, schoonheidsspecialiste of maak er heerlijk een dagje uit van naar de sauna.

Ikzelf genoot er tijdens mijn zwangerschap enorm van als ik een dagje naar de sauna ging bijvoorbeeld. De heetste sauna’s ontweek ik gewoon en wat is het toch fijn om met zo’n bolle buik gewichtloos te zijn in het zwembad!

Ook liet ik mij geregeld masseren toen ik zwanger was. Er zijn ook vrouwen die zich helemaal gespecialiseerd hebben in het masseren van zwangere vrouwen en daar dan ook een speciale massagetafel voor hebben.

Echt heel bijzonder om te merken hoe je kindje reageert tijdens en na zo’n ontspannen massage. Ik kan het je echt aanraden! Woon je in Noord-Holland, neem dan eens een kijkje op de site van Bianca.

Zwanger tijd voor jezelf - Rima Baby

3. Doe een dutje

Ja hoor, doe het maar gewoon. Ga gerust in de middag even op de bank of in bed liggen en doe je ogen maar dicht. Geef je eraan over en doe lekker een dutje. Welverdiend als je zwanger bent hoor!

4. Op vakantie – weekendje weg

Als het lukt, adviseer ik je zeker om nog lekker op vakantie en/of een weekend weg te gaan voordat de baby komt. Even weg uit de ‘sleur’ en tijd voor elkaar en met elkaar. Zo fijn en belangrijk!

En natuurlijk, als de baby er is kun je nog steeds weggaan en op vakantie, maar ik kan je vertellen, dan is er niet zoveel rust meer. Kortom, geniet nog van de rust en elkaar!

5. Lezen

Ontspannen met een boek. Danwel een informatief boek over zwangerschap en mama worden of een heerlijke roman. Zo ontsnap je even uit het dagelijks leven en pak je eenvoudig wat tijd voor jezelf. Wil je wat boekentips met fijne boeken over zwangerschap en moeder worden, neem dan hier een kijkje.

Ontspannen als je zwanger bent - Rima Baby

6. Meditatie

Tijdens een meditatie kom je helemaal tot rust omdat je voornamelijk met je ademhaling bezig bent. Je bent in het hier en nu en dat is met al die hormonen die maar door je lijf gaan zo nu en dan best lekker. Het helpt je om rustig te worden, stil te staan bij het moment en het wonder dat in jouw buik zit.

Heb je nog nooit gemediteerd, maar wil je dit wel eens proberen. Op YouTube vind je allerlei meditaties die speciaal voor jou als zwangere gemaakt zijn. Start bijvoorbeeld met een meditatie van acht minuutjes. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

Tijd voor jezelf zwanger - meditatie - Rima Baby

7. Goede nachtrust

Een inkoppertje dit natuurlijk. Maar zorg ervoor dat je in ieder geval je nachtelijke slaapuurtjes zoveel mogelijk pakt. Goed voor jou en je baby!

Ik snap ook helemaal dat je op een gegeven moment niet lekker meer ligt en/of slaapt als je een dikke buik hebt en je kindje lekker beweeglijk is en alle kwaaltjes die er nu eenmaal bij komen kijken als je zwanger bent.

Ga daarom op tijd richting je bed. Op rust liggen of nog met van alles bezig zijn. Ik hoef je niet te vertellen wat beter is. 😉

Wellicht slaap je trouwens beter met een zwangerschapskussen. Het proberen in ieder geval waard als je slecht slaapt omdat je zwanger bent. Sommige van deze kussens kun je als je kindje eenmaal geboren is dan weer gebruiken als voedingskussen.

8. Uitgebreid douchen – badderen

Eenvoudig tijd voor jezelf creëren als je zwanger bent doe je door thuis een mini spa moment in te lassen. Bewust genieten van douchen en/of totaal ontspannen in een warm bad met je favoriete tijdschrift.

Zwanger tijd voor je zelf in bad - Rima Baby

Met deze tips moet het helemaal lukken om zo nu en dan tijd voor jezelf te maken als je zwanger bent. Heb jij nog een ultieme andere tip, laat het me vooral weten! Je kunt een berichtje sturen via de chatfunctie rechtsonder in het scherm.

*Dit artikel bevat affliate links. Dit betekent dat ik een klein percentage over het aankoopbedrag ontvang. Ik ben je enorm dankbaar als je mij dit gunt.

Nieuwsbrief

Kans maken op 10 euro shoptegoed? Meld je aan voor de nieuwbrief!