Sporten tijdens je zwangerschap

Mogelijk ben ik geen goede graadmeter als het gaat om sporten tijdens je zwangerschap. Ik stond namelijk op een maandag nog in de sportschool. Dinsdag kreeg ik van de verloskundige te horen dat ik moest stoppen met sporten omdat mijn bloeddruk te hoog was en diezelfde avond nog braken mijn vliezen. Woensdag kwam mijn zoontje ter wereld.

Als ik voor mezelf mag spreken, raad ik het dus zeker aan om lekker te sporten tijdens je zwangerschap. Het is goed voor je baby, voor jezelf en het helpt ook om na je zwangerschap weer sneller in shape te komen.

Sporten tijdens je zwangerschap

Ik deed twee keer in de week aan bodypump. En zelfs dus tot aan een paar dagen voor mijn bevalling. Bodypump is een les van een uur die je hele lichaam sterker maakt. Bij elke track werk je aan een andere spiergroep. Omdat je je eigen gewicht kan kiezen voor de barbell, is het ook als je zwanger bent goed te doen. Uiteindelijk deed ik sommige liedjes met een stuk minder gewicht of geen. Maar de bewegingen doen ook al erg veel als je (hoog)zwanger bent. Even lekker alles door je lijf laten stromen doet een mens zeker goed. Of je nu zwanger bent of niet.

Verder fietste ik heel erg veel. Op de dagen dat ik niet bodypumpte, zorgde ik ervoor dat ik in ieder geval een rondje fietste. Zodat ik dagelijks wel iets aan beweging deed.

Het wandelen, iets dat ik ook graag doe, moest ik na enige tijd zwanger zijn naast me neerleggen, want ik had dan erge bandenpijn. Dubbel zo blij dat het fietsen wel gewoon zonder ongemakken ging.

Sporten als je zwanger bent

Wat zijn de adviezen voor sporten tijdens je zwangerschap?

Er zijn verschillende sporten die je tijdens je zwangerschap veilig kunt blijven doen. Bijvoorbeeld zwemmen, fietsen en wandelen. Wat mij betreft kun je fitness, of een les zoals bodypump, ook gewoon blijven beoefenen. Mits je er maar voor zorgt dat je niet teveel gewichten gebruikt.

Sporten die je beter kunt vermijden zijn karate en judo, maar bijvoorbeeld ook voetbal, handbal en volleybal. Een ander zal je maar net een stomp in je buik geven…

Zwanger en sporten

Sporten tijdens je zwangerschap is belangrijk

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat sporten tijdens je zwangerschap vele voordelen heeft. Je ervaart minder fysieke klachten tijdens je zwangerschap en je herstel van de bevalling is sneller als je in een goede conditie bent.

Als je regelmatig kracht- en cardiotrainingen doet, worden veel kwaaltjes voorkomen. Sporten en gezond eten helpen je met een gezonde toename van je gewicht. Als je regelmatig en tot het einde van je zwangerschap sport, kom je gemiddeld vier kilo minder aan. Tevens is het voor je baby ook heel gezond. Het helpt bij de ontwikkeling van zijn of haar hart en zenuwstelsel. Ook heeft het een positief effect op het IQ van de baby.

Sporten en zwanger

Mijn advies… sport lekker als je zwanger bent

Probeer zo lang als het kan lekker te bewegen en sporten tijdens je zwangerschap. Indien van toepassing verminder je de intensiteit of duur van je training. Het is zo gezond voor jezelf, maar ook voor je kindje. Zo geef je als mama op dit vlak een mooie start voor je baby mee.

Op de foto’s staat Dorien Devloo.

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van Rima Baby.