De talloze mogelijkheden van een grote hydrofiele doek

De hydrofiele doek, ook wel swaddle genoemd, is een doek met talloze mogelijkheden. Judith neemt jullie mee in de wereld van de hydrofiele doek. Waar kun je een hydrofiele doek allemaal voor gebruiken en welke voorwaarden stelt zij aan een swaddle?

De mogelijkheden van een hydrofiele doek op een rijtje

  • Je baby inbakeren.
  • Handig voor tijdens het voeden, ter bescherming.
  • Na het voeden of de fles, gebruiken voor het boeren.
  • Picknicken op een hydrofiele doek.
  • Als slab gebruiken.
  • In de wieg of het ledikant als hoofddoek gebruiken.
inbakeren met hydrofiele doek - Rima Baby

Inbakeren met een hydrofiel

Mijn dochter werd geboren met 34 weken zwangerschap. Vaak zijn prematuren lichamelijk onrustiger. Dit betekende bij ons veel met de armen zwaaien waardoor ze zichzelf wakker sloeg als ze insliep. Ook spuugde ze veel en inbakeren schijnt hierbij een positieve uitwerking te hebben. Daarnaast willen veel ouders vlak na de geboorte de geborgenheid van de baarmoeder nabootsen.

In het ziekenhuis werd ons geleerd hoe je kunt inbakeren met een hydrofiele doek. Omdat ze zo mini was, deden we dit in eerste instantie met een kleinere hydrofiele doek. Maar vrij snel zijn we overgegaan naar een grote swaddle, omdat de beweeglijke handjes en armpjes zich daar minder snel konden uitwurmen.

Wat heeft ze daarin heerlijk geslapen. En ingewikkeld was het absoluut niet. Ook het afbouwen ging super makkelijk. Omdat je zelf bepaalt hoe je de doek vouwt, kun je goed oefenen om de baby met 1 arm vrij te laten slapen. Dus voor inbakeren… gebruik een hydrofiel!

Je kraamhulp kan je trouwens ook heel veel leren over het inbakeren van je baby.

Kleine disclaimer: voor je gaat inbakeren moet je weten of je kindje geen lichamelijke problemen heeft zoals heupdysplasie. De kinderarts van het consultatiebureau kan dit voor jou uitsluiten.

Voeden hydrofiele doek - Rima Baby

Voeden met een hydrofiele doek

Ik geef borstvoeding. En ik zal er geen doekjes om winden, maar in het openbaar vind ik dat nog steeds spannend. Hoewel ik mijzelf voldoende bedek en je er gewoon s…. aan moet hebben. Er zijn altijd mensen die een blik werpen of zich zelfs uitspreken. Terwijl mijn kind ook gewoon moet eten en er echt geen borst zichtbaar is.

Maar daarvoor heb ik mijn wapen in de strijd…. jawel de hydrofiele doek. En dan niet zo’n kleintje, maar de XL (120 cm). Ik leg een knoop in twee punten en hang de doek als een ketting om mijn nek. Vervolgens hang ik de doek over mijzelf en mijn zoontje en hebben we beide meer rust en privacy. Rust vind ik hier ook belangrijk. Hoe ouder je kindje wordt, hoe meer ze gaan zien en hoe minder gefocust ze zijn op het drinken. Tot frustratie van mama.

Met een doek over hem heen ziet hij niet meer elk vogeltje dat voorbij komt, drinkt hij beter en verslikt zich minder. Natuurlijk zorg ik ervoor dat er voldoende zuurstof langs de doek komt.

Boeren hydrofiele doek - Rima Baby

Na het voeden of de fles een hydrofiel gebruiken

Na het geven van een voeding of fles kun je de hydrofiele doek als eerste gebruiken voor het boeren. Niets zo vervelend als witte stinkende melkvlekken op je net schone kleding. Dit geldt net zo goed voor een ondergespuugd bed, boxkleed of babynestje. Dus dan leg ik de doek onder zijn hoofdje. Het scheelt ook nog eens veel wasgoed.

Mijn wensen

Hoe groter hoe beter. Een te grote doek kun je altijd kleiner vouwen, maar een te kleine doek kun je tenslotte niet groter maken. Als je de hydrofiele doek gebruikt als omslagdoek tijdens het voeden, heb je zeker een variant van 120 x 120 cm nodig.

Omdat de doek in aanraking komt met mijn kleintje wil ik natuurlijk dat de swaddle lekker zacht is. Dit is niet vanzelfsprekend. Ik heb doeken in huis van niet nader te noemen merken die na een paar keer wassen lijken op schuurpapier.

Daarbij moet een doek voor mij ook niet te dun zijn. Je hebt hele dure, mooie hydrofielen die erg los geweven zijn. Prachtig en lekker zacht, maar vocht is er zo doorheen. Daarbij heb je er bij los geweven doeken binnen de kortste keren halen in. Dat vind ik zonde van het geld.

Hydrofiele doek - picknick - Rima Baby

Picknicken op een swaddle

Mijn kleine dame is gek op picknicken. Soms met echt drinken en eten. Maar ‘net alsof’ doet het ook erg goed. Alleen elke keer een kleed in de was (wij hebben een hond, dus de vloer is nooit helemaal schoon) werd mama niet zo gelukkig van. De oplossing, een XL hydrofiel! Neemt weinig ruimte in de was en wel een leuk formaat op samen, plus nog een berg knuffels, op te zitten. Een kopje thee drinken en een appel eten waarbij er lekker gekliederd mag worden zonder dat mama daar onrustig van wordt. Uiteraard is een grote swaddle ook geschikt om buiten te picknicken.

Dus na de babytijd hoeven je hydrofiele doeken niet werkloos in de kast te liggen. Op welke creatieve manieren gebruik jij de hydrofiele doek?

De hydrofiel als slab gebruiken

Je kent het wel. Je bent op pad, de luiertas puilt uit met van alles en nog wat…

Van de zomer waren wij naar het zwembad. Heerlijk gezwommen. Vervolgens had onze kleine meid heel goed door dat op het terras naast het zwembad ijs verkrijgbaar was. En als je ergens goed mee kunt kliederen, dan is het wel ijs. Alleen… was ik een slab vergeten.

Zoals ik al eerder vertelde neem ik altijd een XL hydrofiel mee naar het zwembad als handdoek. Scheelt een hoop ruimte in de tas en in de was. En gezwommen hadden wij al. Dus kon de hydrofiel nu prima dienst doen als slab. Dus zij een lekker ijsje en wij een niet plakkerig meisje.

In de wieg of het ledikant als hoofddoek gebruiken

Ons zoontje grijpt alles wat bij hem in de buurt komt. Mijn haar is niet veilig en hij wil aan alle muren voelen. In bed pakt hij ook alles wat in zijn buurt ligt en dat stopt hij vervolgens in zijn mond. Daarom heeft hij een knuffeldoekje van Play at Slaep.

Toch wil dat niet altijd voorkomen dat hij met de hydrofiel die onder zijn hoofd ligt aan de haal gaat. Omdat die dan over zijn gezicht kan komen, vind ik dat geen fijn idee.

Daarom gebruik ik tegenwoordig de grote swaddles onder zijn hoofd. Die kan ik goed instoppen waardoor hij hem niet te pakken krijgt. Dan kan alle aandacht weer naar zijn knuffeldoekje en kan mama ook met een gerust hart slapen.

De was

Sinds vier maanden zijn wij papa en mama van onze kleine man. Nou ja, ondertussen is hij al niet meer zo klein. Maar die kleertjes zijn toch echt kleiner dan die van ons. En zo’n klein lijfje afdrogen kost toch ook niet zoveel handdoek? Hoe komt het dan dat mijn wasmachine zoveel vaker aanstaat!?

Na het douchen of badderen wil je je kleintje wel lekker warm inpakken. Dit los ik op door een grote hydrofiel te pakken. Wel het plezier van een lekker groot formaat, maar in de wasmachine neemt zo’n grote swaddle veel minder ruimte in dan een grote handdoek. En omdat ze zo lekker dun zijn kan ik goed alle plooitjes (noem ze ondertussen maar rustig vetrolletjes) drogen.

Ook op vakantie neem ik grote hydrofielen mee voor bijvoorbeeld naar het zwembad. Het scheelt ruimte in de auto/koffer, gesleep naar het zwembad toe en ze zijn na gebruik zo weer droog.

Tips voor het gebruik van een hydrofiele doek

  • Natuurlijk is een gestreken hydrofiele doek heel mooi. Echter, deze neemt veel minder vocht op. Dus hang ze mooi strak aan de waslijn, dan heb je er meer plezier van!
  • Eerder in dit artikel schreef ik dat ik niet houd van stugge hydrofiele doeken. Heb je nu wel een stugge hydrofiel? Niet weggooien! Hier kun je juist fijn mee schoonmaken, stof blijft goed tussen de stugge vezels hangen.
  • Wil je dat je doeken goed vocht op blijven nemen. Was ze dan alleen met waspoeder. Vloeibaar wasmiddel en wasverzachter zorgen ervoor dat er een vet laagje achterblijft waardoor de opname veel minder wordt.

 

Op de foto’s zie je de hydrofiele doek van 100% biologisch katoen in de kleur roman green van het merk Mushie.

Gastblog – geschreven door Judith Bleeker.

Hydrofiele doeken - Rima Baby

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van Rima Baby en maak kans op 10 euro shoptegoed.