De talloze mogelijkheden van een grote hydrofiele doek

De hydrofiele doek, ook wel swaddle genoemd, is een doek met talloze mogelijkheden. Aankomende weken neemt Judith jullie mee in de wereld van de hydrofiel. Waar kun je een hydrofiele doek allemaal voor gebruiken en welke voorwaarden stelt zij aan een swaddle?

Voeden hydrofiele doek - Rima Baby

Voeden

Ik geef borstvoeding. En ik zal er geen doekjes om winden, maar in het openbaar vind ik dat nog steeds spannend. Hoewel ik mijzelf voldoende bedek en je er gewoon s…. aan moet hebben. Er zijn altijd mensen die een blik werpen of zich zelfs uitspreken. Terwijl mijn kind ook gewoon moet eten en er echt geen borst zichtbaar is.

Maar daarvoor heb ik mijn wapen in de strijd…. jawel de hydrofiele doek. En dan niet zo’n kleintje, maar de XL (120 cm). Ik leg een knoop in twee punten en hang de doek als een ketting om mijn nek. Vervolgens hang ik de doek over mijzelf en mijn zoontje en hebben we beide meer rust en privacy. Rust vind ik hier ook belangrijk. Hoe ouder je kindje wordt, hoe meer ze gaan zien en hoe minder gefocust ze zijn op het drinken. Tot frustratie van mama.

Met een doek over hem heen ziet hij niet meer elk vogeltje dat voorbij komt, drinkt hij beter en verslikt zich minder. Natuurlijk zorg ik ervoor dat er voldoende zuurstof langs de doek komt.

Boeren hydrofiele doek - Rima Baby

Na het voeden of de fles

Na het geven van een voeding of fles kun je de hydrofiele doek als eerste gebruiken voor het boeren. Niets zo vervelend als witte stinkende melkvlekken op je net schone kleding. Dit geldt net zo goed voor een ondergespuugd bed, boxkleed of babynestje. Dus dan leg ik de doek onder zijn hoofdje. Het scheelt ook nog eens veel wasgoed.

Mijn wensen

Hoe groter hoe beter. Een te grote doek kun je altijd kleiner vouwen, maar een te kleine doek kun je tenslotte niet groter maken. Als je de hydrofiele doek gebruikt als omslagdoek tijdens het voeden, heb je zeker een variant van 120 x 120 cm nodig.

Omdat de doek in aanraking komt met mijn kleintje wil ik natuurlijk dat de swaddle lekker zacht is. Dit is niet vanzelfsprekend. Ik heb doeken in huis van niet nader te noemen merken die na een paar keer wassen lijken op schuurpapier.

Daarbij moet een doek voor mij ook niet te dun zijn. Je hebt hele dure, mooie hydrofielen die erg los geweven zijn. Prachtig en lekker zacht, maar vocht is er zo doorheen. Daarbij heb je er bij los geweven doeken binnen de kortste keren halen in. Dat vind ik zonde van het geld.

Tip!

Natuurlijk is een gestreken hydrofiele doek heel mooi. Echter, deze neemt veel minder vocht op. Dus hang ze mooi strak aan de waslijn, dan heb je er meer plezier van!

Op de foto’s wordt de hydrofiele doek van 100% biologisch katoen in de kleur roman green van het merk Mushie gebruikt.

Gastblog – geschreven door Judith Bleeker.

Hydrofiele doeken - Rima Baby

Reageren?

Welke eisen stel jij aan een hydrofiele doek?
Laat je het me weten via een berichtje?