Koffie tijdens zwangerschap

Koffie tijdens zwangerschap

Je bent verzot op koffie en zwanger. Kun je dan nog wel zoveel koffie drinken als je zou willen? Uiteraard is dat helemaal aan jezelf of je dit wel of niet doet. Ik zocht voor je uit wat de adviezen zijn voor als je zwanger bent en de hoeveelheid inname van cafeïne.

Wat is cafeïne?

Cafeïne is een stimulerende stof. Het gaat onder andere vermoeidheid tegen. De stof zit van nature in koffiebonen, theebladen, cacaobonen, guaranabessen en colanoten. Bij koffie en thee is de hoeveelheid natuurlijk afhankelijk van de soort, hoe sterk het is gezet en hoeveel je ervan drinkt.

Het kan een positieve invloed hebben op je concentratievermogen, alertheid en energie. Cafeïne kan echter ook een keerzijde hebben. Zo kun je er rusteloos en/of prikkelbaar van worden, maar ook hoofdpijn van krijgen. Als je er teveel van binnenkrijgt, kan dit ook weer invloed hebben op de hoeveelheid slaap.

Een klein overzicht met hoeveelheden…

  • Kop filterkoffie: 85 mg
  • Blikje energiedrank: 80 mg
  • Kopje espresso: 65 mg
  • Kop thee: 30 mg
  • Kop cafeïnevrije koffie: 5 mg
  • Glas cola: 18 mg
  • Een derde reep pure chocolade: 14 mg

De ontwikkeling van je baby

De cafeïne die jij als moeder drinkt komt via de placenta bij je baby. Een volwassen persoon breekt cafeïne vrij snel af, maar een ongeboren baby niet. De effecten die jij als moeder dus ondervindt, ondervindt de baby ook. Bij de baby duurt het echter veel langer. De hartslag wordt bijvoorbeeld verhoogt en dat maakt de baby actiever. En een onrustige baby schijnt zich minder goed te ontwikkelen. De kans op een lager geboortegewicht schijnt ook meer aanwezig te zijn als de moeder veel cafeïne binnenkrijgt tijdens de zwangerschap.

Effecten op jou als mama

Als je veel cafeïne binnenkrijgt en dit ook nog eens tijdens je ontbijt, diner of lunch is, dan kan het de opname van vitamine C belemmeren. Vitamine C heb je nodig om ijzer beter op te kunnen nemen.

Theïne

Thee bevat ook cafeïne. Dit wordt dan theïne genoemd. De hoeveelheid is veel minder dan in koffie, maar ook in thee zit het dus. Ook hier is het weer afhankelijk welke soort thee je drinkt en de hoeveelheid. In rooibosthee zit bijvoorbeeld geen theïne.

Het advies

Het advies is om niet meer dan 200 mg cafeïne per dag tot je te nemen als je zwanger bent. Ikzelf dronk tijdens mijn zwangerschap een kopje koffie per dag. Op een gegeven moment stapte ik zelfs over naar cafeïne vrije koffie. En die chocolade liet ik niet staan hoor. Je laat al zoveel tijdens je zwangerschap, dus een beetje genieten is wat mij betreft zeker op zijn plaats.

Let(te) jij extra op de inname van cafeïne tijdens je zwangerschap?

 

Ook interessant om te lezen…

Sporten tijdens je zwangerschap

Bevallen tijdens volle maan

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwbrief zodat je altijd op de hoogte bent van nieuwe producten en acties.