Duurzaam zwanger

Duurzaamheid en zwangerschap, hoe combineer je dit met elkaar? Het antwoord op deze vraag lees je in dit artikel met tips en ideeën om te laten zien dat zwanger en duurzaam heel goed samen kunnen.

Zwangerschapskleding

Zwangerschapskleding is echt iets wat je tijdelijk draagt. Gelukkig is er echt genoeg toffe kleding dat niet perse zwangerschapskleding is, maar wat wel voor en na je zwangerschap te dragen is. Wel zo duurzaam natuurlijk.

Vraag ook eens in je omgeving rond of iemand nog wat zwangerschapskleding heeft liggen. Wie weet zit er nog iets voor je tussen en hoef je dus helemaal niets te kopen.

Marktplaats en Vinted zijn ook zeker de moeite waard om een kijkje te nemen. Er zijn enorm veel vrouwen die hun vaak nog mooie zwangerschapskleding tijdelijk hebben gedragen en dit doorverkopen voor een leuk prijsje. Leuk voor haar, maar ook voor jou!

Duurzaam zwanger

De babykamer inrichten

Wat betreft de babykamer kun je het zo gek maken als je wilt. Je kunt ervoor kiezen om meubeltjes via Marktplaats te kopen of te lenen van bekenden. Maar je kunt ook gaan voor meubeltjes die gemaakt zijn van speciale duurzame materialen.

Qua decoratie geldt eigenlijk hetzelfde. Ga je voor duurzaamheid door middel van tweedehands of ga je voor duurzaamheid wat betreft materialen.

Kies je bijvoorbeeld voor rotan decoratie of items van hout? Besluit je om verlichting te kiezen van natuurlijke materialen of een lamp die gemaakt is van gerecycled plastic.

Heb je trouwens al enig idee wat voor kleur je in de babykamer gaat gebruiken als hoofdkleur? In dit artikel lees je alles over welke kleuren welke effecten hebben in de babykamer.

Duurzame stoffen | Duurzaam zwanger

Als je je bewust bent van duurzaamheid dan heb je ook oog voor duurzame materialen en stoffen. Wil je alleen maar de fijnste en duurzaamste stoffen voor je baby, kies dan bijvoorbeeld voor kleertjes die gemaakt zijn van dit soort stoffen en hydrofiele doeken en babyhanddoeken van 100% biologisch katoen. Zo fijn en heerlijk zacht voor de babyhuid.

Natuurlijk kraampakket

Een kraampakket, je komt er eigenlijk niet onderuit als je zwanger bent. Het is een doos met medische producten die je tijdens en na je bevalling meestal nodig hebt. Voor een thuisbevalling is het noodzaak dat je een kraampakket in huis hebt.

Bij je zorgverzekeraar vraag je een kraampakket aan. Als je aanvullend verzekerd bent krijg je deze gratis. Tegenwoordig kun je dan ook bij de meeste verzekeraars kiezen voor de ‘groenere’ versie, maar dat is dan wel tegen vergoeding van een klein bedrag.

Als je wilt kun je bij Dalalou een natuurlijk kraampakket kopen. Hierin zit alles wat je nodig hebt en daar waar mogelijk biologisch (afbreekbaar), eerlijk en liefdevol.

Boekentips

Als je je wilt laten inspireren en informeren op het gebied van natuurlijke zwangerschap en geboorte, dan zijn de volgende boeken echt een aanrader om te lezen.

Positief over bevallen – Milli Hill
Vrije geboorte – Anna Myrte Korteweg

Wil je uitgebreide informatie over mijn boekentips, lees dan dit artikel.

Baby uitzet

Als je zwanger bent komt er als het goed is een moment waarop je er toch echt wel voor wilt zorgen dat alles gereed is voor als de baby ter wereld komt.

Er zijn allerlei baby uitzet lijsten te vinden op internet en bij baby winkels waarbij je een goede indruk krijgt van wat er allemaal nodig is.

Sommige items gaan echt jaren mee, maar sommige producten gebruik je misschien wel helemaal niet of maar voor een paar weekjes.

Ga daarom bij jezelf na en/of vraag het aan bekenden welke producten nu juist echt onmisbaar zijn en welke producten je eventueel nog wel vanuit je kraambed kunt bestellen als ze echt nodig zijn.

Je kunt natuurlijk ook vragen of er bekenden zijn die bepaalde producten ongebruikt op zolder hebben staan en die je dan (tijdelijk) mag gebruiken.

Huren of leasen | Duurzaam zwanger

Als je zoekt op internet naar babyproducten huren of leasen kom je er achter dat er heel veel ondernemers zijn die van alles te huur aanbieden. Zoals wiegjes, babynestjes, wipstoeltjes, kinderstoelen en nog veel meer!

Behalve dat het duurzaam is om te huren is het ook heel praktisch. Het scheelt je enorm veel opbergruimte want je hoeft het niet te bewaren voor jezelf of een bekende. En omdat je het weer terug brengt heeft een ander er ook weer plezier van.

Goede doelen

Stichting Baby Hope
Na je bevalling blijft er vaak een groot deel van kraampakket ongebruikt liggen. In plaats van dit weggooien is het heel waardevol om dit te doneren aan Stichting Baby Hope. Zij verzamelen kraamproducten om vrouwen in verschillende delen van de wereld te helpen.

Stichting Babyspullen
Heb je na je bevalling spulletjes en kleertjes over die er nog goed uitzien en zeer bruikbaar zijn, lever dit dan in bij een van de verzamelpunten van Stichting Babyspullen.

Deze stichting zet zich in om de effecten van armoede op baby’s en jonge kinderen te verminderen. Zij zamelen landelijk gebruikte en nieuwe babyspullen in en maken daar babystartpakketten van. Deze pakketten verstrekt de stichting aan (aanstaande) ouders in Nederland die het financieel moeilijk hebben.

Een leuk weetje… Ikzelf pak eens in de maand deze pakketten in voor deze stichting en ook staat er bij mij voor het huis een verzamelcontainer.

Verzorging van jezelf en de baby

Het verzorgen van je baby en jezelf kun je ook op een duurzame manier doen. Tegenwoordig zijn er enorm veel producten die vrij zijn van chemicaliën en alleen uit natuurlijke ingrediënten bestaan. Extra goed voor jou en je baby! In mijn webshop vind je een natuurlijke babyzeep die geschikt is voor je baby, maar uiteraard ook voor mama.

Zeep helemaalshea baby

Duurzaam zwanger zijn is iets wat je uiteindelijk zelf helemaal invult aan de hand van jouw wensen voor jezelf, maar ook voor je baby.

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel of wil je iets anders delen nadat je dit hebt gelezen? Stuur mij vooral een berichtje via de chatfunctie rechtsonder in de webshop of stuur een e-mail naar rilana@rimababy.nl

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van Rima Baby en maak kans op 10 euro shoptegoed!