Wat is duurzaam speelgoed?

Je komt de term duurzaam tegenwoordig overal tegen. Zo ook op het gebied van babyproducten en speelgoed. Wat is duurzaam speelgoed nu eigenlijk? Ik zocht het voor je uit.

Duurzaam speelgoed is speelgoed dat is gemaakt van veilig materiaal, niet giftig is, het milieu zo min mogelijk belast en niet snel stukgaat.

Duurzaam houten speelgoed

Van houten speelgoed wordt veelal gedacht dat het duurzaam is. Maar niet elk stuk houten speelgoed is dat. Bij houten speelgoed moet er namelijk een FSC logo aanwezig zijn om aan te tonen dat het ook echt duurzaam is. Dan is het hout afkomstig uit PEF/FSC gecertificeerde bossen.

Ook in de verf waarmee dit houten speelgoed een kleurtje heeft gekregen, kunnen giftige stoffen zitten. En dat is dan weer gevaarlijk omdat kleine kinderen speelgoed nu eenmaal in hun mond stoppen. Wees gewaarschuwd en let dus goed op de keurmerken van speelgoed.

Duurzaam speelgoed van siliconen

Siliconen wordt gemaakt van kiezel- en zuurstofmoleculen. Kiezel is na zuurstof het meest voorkomende element in de aardkorst. Meestal is dit in de vorm van kwarts (zand), waar vervolgens pure kiezel uit wordt gewonnen. Van deze grondstof worden allerlei materialen gemaakt, waaronder siliconen.

Duurzaam speelgoed siliconen

Duurzaam speelgoed van gerecycled plastic

Er is ook speelgoed dat gemaakt is van 100% gerecycled plastic. Zo vind je in mijn webshop veel speelgoed van het merk Green Toys. Al dit speelgoed is gemaakt van gerecyclede melkkannen. Het duurzame speelgoed van dit merk voldoet aan alle internationale normen en is vrij van BPA en ftalaten.

BPA en ftalaten

BPA en ftalaten zijn chemische stoffen die in veel plastic producten zit. Zo ook in speelgoed.

Let er ook hierbij dus op dat je speelgoed koopt waar deze stoffen niet in zitten.

Mushie regenboog hillside

Duurzaam speelgoed van stof

Stoffen speelgoed is ook duurzaam, mits de stof veilig is geverfd en deze biologisch is.

Duurzaam speelgoed van stof

Tips voor het aanschaffen van duurzaam speelgoed

Een paar tips om op te letten bij de aanschaf van (duurzaam) speelgoed:

  1. Koop minder speelgoed, maar kies voor kwalitatief goed speelgoed. Minder speelgoed prikkelt ook veel meer de fantasie en creativiteit van een kindje.
  2. Vermijd goedkoop speelgoed. Het bevat meestal gevaarlijke stoffen.
  3. Let goed op de keurmerken van het speelgoed. Maar let op. Het CE-keurmerk zegt niets over de schadelijke stoffen, alleen iets over de veiligheid.
  4. Kijk of het de creativiteit van je kind stimuleert.
  5. Kies voor speelgoed dat geschikt is voor de leeftijd van je kind.

Veilig en duurzaam speelgoed bij Rima Baby

Het speelgoed dat je koopt in mijn webshop is allemaal vrij van giftige stoffen en daarmee geheel veilig voor je kind. Zo vind je er duurzame emmertjes van siliconen van het merk Scrunch, duurzaam speelgoed van het merk Green Toys dat speelgoed maakt van gerecyclede melkflessen en speelgoed van het merk Mushie dat helemaal vrij is van giftige stoffen.

Ik wens jullie veel speelplezier! Vergeet namelijk niet om vooral te genieten!

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief van Rima Baby en maak kans op 10 euro shoptegoed!