Babyhapjes, hoe kun je die introduceren?

Als je baby 4 maanden oud is kun je starten met het geven van vaste voeding. Ze noemen dit ook wel de ‘oefenhapjes’.
De bedoeling van die hapjes is om je baby kennis te laten maken met een ander soort voeding, naast melk. Daarbij gaat het ook om het introduceren van verschillende smaken, structuren en geuren.
Vaste voeding vervangt melk pas vanaf 8 maanden. Voor die tijd heeft je baby vaste voeding dus niet per se nodig. Volg daarom vooral je baby in zijn/haar behoefte. Misschien kijkt hij/zij vanaf 4 maanden al het eten uit jouw mond. Maar er zijn ook genoeg baby’s die er nog niets van willen weten. Dat is ook helemaal oké.
Als je begint met vaste voeding
Wanneer je start met de introductie van vaste voeding kun je rekening houden met de volgende dingen:
- Begin met zachte smaken. Bijvoorbeeld wortel, zoete aardappel of banaan. Broccoli kan bijvoorbeeld best een heftige eerste smaak zijn.
- Breid het aantal smaken langzaam uit. Zeker in het begin moet je baby echt nog wennen, dus een aantal dagen dezelfde smaak is helemaal goed.
- Pureer goed, zeker in het begin en voeg (kook)vocht toe om een glad, vloeibaar hapje te krijgen. Zo heeft de structuur het meeste weg van melk en is de overstap het minst lastig.
- Kleine hoeveelheden. Start met een lepeltje en kijk hoe je baby het vindt. Als hij/zij daar eenmaal aan gewend is kun je het uitbreiden naar twee lepeltjes, en zo steeds een beetje meer.
- Probeer eerst losse smaken aan te bieden en niet meteen combinaties. Op die manier leert je baby eerst de smaken zelf kennen.
Hapjes om mee te beginnen
Een aantal voedingsmiddelen is heel makkelijk te bereiden en zijn fijne eerste smaken voor je baby. Hieronder lees je welke dat zijn en hoe je ze kunt bereiden.
Wortel, zoete aardappel, doperwten, appel
– Schillen en in stukken snijden als je bijvoorbeeld kiest voor wortel, appel of zoete aardappel.
– Kook het in een pan water tot het gaar en zacht is.
– Laat het uitlekken en een beetje afkoelen.
– Pureer het met een staafmixer of keukenmachine.
– Leng eventueel aan met een beetje kookvocht of water om een fijne, gladde samenstelling te krijgen. Zoete aardappel kan bijvoorbeeld wat droog blijven, vanwege zetmeel. Hier kun je dan wat vocht bij doen.
Banaan
Pak een rijpe banaan en prak die met een vork tot hij helemaal glad is. Bij een banaan gaat dat zo makkelijk met een vork dat ik het altijd te veel moeite vind om een keukenmachine of blender te pakken.
Toevoegen en combineren
Als dit goed gaat, kun je steeds meer verschillende smaken toevoegen. Broccoli, bloemkool, mango, peer, etc. Ook kun je, als je baby gewend is aan verschillende voedingsmiddelen, vervolgens combinaties maken. Zoals:
- Wortel met zoete aardappel
- Doperwtjes met bloemkool
- Banaan met mango
- Appel met peer
Andere tips
Baby’s beginnen met hele kleine hapjes, je gaat dus geen hele wortel in één keer geven. Neem na het bereiden 1 portie voor je baby en vries de rest in hapklare porties in. Zo heb je altijd een hapje voor je baby voorhanden en hoef je maar eens in de zoveel tijd wat te maken.
Voor het afmeten van de hapjes kun je bijvoorbeeld een ijsblokjes vorm gebruiken. Vul de vorm, laat het hard worden in de vriezer en doe vervolgens de babyhapjes in een afsluitbaar bakje of diepvrieszakje.
Er wordt gezegd dat als je begint met groente in plaats van fruit, je op lange termijn een betere eter zou krijgen. Ik weet niet of dat helemaal waar is. Waar ik wel in geloof is je kind op jonge leeftijd al kennis laten maken met zoveel mogelijk verschillende smaken, om zo een gevarieerde eter te krijgen.
Verwacht er vooral niet te veel van. Je baby zou het best weleens helemaal niks kunnen vinden. En geef hem/haar eens ongelijk. Ze kennen nog niets anders dan melk. Als je baby er geen zin in heeft, probeer het dan de volgende dag of een week later nog eens.
Iedere baby is anders en heeft andere behoeften. Zo ook bij het starten met vaste voeding. Vergelijk jouw baby dus ook niet met die van iemand anders, dat kan je een hoop zorgen en frustraties schelen.
Vanaf 6 maanden kun je vervolgens starten met de Rapley methode waarbij je je baby zelf leert eten. Daarover lees je meer in het artikel Rapley methode, wat is het en hoe pak je het aan.
Hoe houd je het een beetje netjes?
Eten geven aan je kindje kan een flinke knoeiboel worden. Gelukkig zijn er handige slabbers die ervoor zorgen dat het gemorste eten niet op de kleertjes van je baby terechtkomen. Een siliconen slab van het merk Mushie is dé uitkomst om de boel netjes te houden. Ze zijn ook nog eens eenvoudig schoon te maken met een sopje, of zelfs in de vaatwasser. Dat scheelt enorm veel was. Deze handige slabben zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en printjes en een echte aanrader.
Over mij:
Ik ben Hanneke, 35 jaar oud en in januari 2020 voor het eerst moeder geworden van een zoontje (M). Sinds juni 2020 woon ik, samen met man en zoon, voor een jaartje in Vancouver, Canada. Naast het full time zorgen voor ons zoontje (wat ik fantastisch vind) ben ik druk met www.tipsvoorbabys.nl. Daar deel ik al mijn tips en ervaringen over alles wat baby is: voeding, slapen, ritme, reizen, verzorging, ontwikkeling, etc. Leuk als je een kijkje komt nemen!
Gastblog – geschreven door Hanneke van Slobbe.