Wanneer krijgt een baby tandjes?

Baby tandjes

De eerste tand van je baby komt vroeg of laat door. De meeste baby’s krijgen de eerste tandjes als ze tussen de vier en zeven maanden oud zijn. Maar eerder of later kan ook. Elke baby is tenslotte uniek! Rond de drie jaar is het melkgebit over het algemeen compleet.

Welke tandjes komen eerst bij je baby?

De twee snijtanden in de onderkaak komen meestal als eerste door, daarna twee snijtanden in de bovenkaak en als je kind een jaar is, zijn er zo’n acht snijtanden doorgekomen. Ook hierbij geldt weer dat het bij jouw kind doorkomt als het lijfje eraan toe is.

Wat merk je aan je baby bij doorkomende tandjes?

Als je kindje hangerig en humeurig is, meer kwijlt dan normaal, minder wil drinken, slechter slaapt en misschien wel koorts heeft, kun je er bijna wel vanuit gaan dat er een tandje aan zit te komen. Dunnere ontlasting kan ook een teken zijn van het krijgen van tanden.

Dit zijn de meest voorkomende tekenen:

 • Kwijlen
 • Huilerig en humeurig
 • Gezwollen tandvlees
 • Rode wangen
 • Soms koorts
 • Op alles willen bijten, kauwen en zuigen
 • Aan de oortjes trekken
 • Wrijven over de wangen
 • Niet goed slapen
 • Niet willen eten

Als een tand eenmaal door is, verdwijnen de klachten ook weer snel gelukkig.

Tips om de pijn van je baby te verzachten

De volgende tips kun je toepassen om de pijn een beetje te verminderen.

 1. Geef je baby iets om op te bijten. Zoals een bijtring of ander bijtspeelgoed. Eventueel kun je het speelgoed eerst even in de koelkast leggen, zodat het nog wat extra verkoeling geeft. Een nat washandje kan ook voor verlichting zorgen.
 2. Je baby heeft veel behoefte aan knuffelen als hij of zij niet zo lekker is. Maak hier dus dankbaar gebruik van zou ik zeggen.
 3. Als je kindje erg veel kwijlt vanwege de doorkomende tandjes is het fijn als het kwijl wordt opgevangen door bijvoorbeeld een omgeknoopte hydrofiele doek. Ze helpen voorkomen dat de borst van je baby nat wordt en helpen ook om warm te blijven. Een siliconen slab kan trouwens ook uitkomst bieden.
 4. Heeft je kindje koorts vanwege het doorkomen van een tand, neem dan even contact op met de huisarts of het consultatiebureau om advies in te winnen wat je het beste kunt doen.
 5. Het masseren van het pijnlijke tandvlees met je vinger kan voor verlichting zorgen.
 6. Er zijn verschillende middeltjes bij de drogist en apotheek te koop die de pijn kunnen verzachten. Ikzelf gebruik dit eigenlijk niet, want ik ben voorstander van natuurlijke producten. Ook die zijn er wel te vinden tegen de pijn bij doorkomende tanden. Zoals barnsteen in de vorm van een armbandje of ketting of een middeltje met natuurlijke ingrediënten.

Extra liefde

Het doorkomen van de tandjes is dus niet niets voor een baby. Maar het ene kindje heeft er weinig tot geen last van en een ander misschien juist weer heel veel. Volg vooral je moedergevoel en je baby moet er nu eenmaal doorheen, dus geef hem of haar nog wat extra liefde. Succes! En houd vooral in je hoofd dat ook dit weer over zal gaan.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwbrief en maak kans op 10 euro shoptegoed!