Je baby inbakeren

Baby inbakeren

Met zijn 2480 gram was Javi echt een ukkie toen hij thuis geboren werd. En omdat hij zichzelf de eerste tijd niet goed warm kon houden, werd hij eigenlijk direct al lekker ingebakerd. Ik vond het elke keer weer fantastisch om dat pakketje uit te pakken. Zo’n mini mensje dat zich uitstrekt. Heerlijk!

Wat is inbakeren?

Inbakeren is het inwikkelen van een baby in een doek. Vanaf de schouders tot en met de voetjes. Het kan een hulpmiddel zijn als je baby veel huilt of slecht slaapt. Wij deden het dus ook vooral om hem lekker warm te houden.

Een baby heeft geen controle over zijn bewegingen. En hierdoor kan hij zichzelf dus wakker houden. Een ingebakerde baby kan geen grote bewegingen meer maken en voelt geborgenheid. Dit bevordert het inslapen en slapen.

Veilig inbakeren

Het is natuurlijk wel belangrijk dat het inbakeren op een veilige manier gebeurt. Bespreek daarom altijd met de verloskundige, kraamhulp en of arts hoe je dit het beste kunt doen. Een arts of verloskundige kan je baby ook onderzoeken en het advies geven om wel of niet in te bakeren.

Als je baby op een verkeerde manier wordt ingebakerd, bijvoorbeeld te strak of te slap, dan kan dat gevaarlijk zijn. Als de beentjes bijvoorbeeld te strak worden ingebakerd, kan dit weer zorgen voor een heupafwijking.

Gebruik je een doek om je baby in te bakeren. Wikkel bij de beentjes wat losser. Zo heeft je kindje genoeg ruimte om de beentjes te strekken en en spreiden. Bij de armen kan het wat strakker zitten. Sommigen vinden het fijn om een arm los te hebben. Het is voor jou en je baby dus even goed kijken waar de voorkeur naar uitgaat.

Tijdelijk inbakeren

Je bakert je baby tijdelijk in. Namelijk alleen tijdens de eerste paar maanden. Wij deden dit eigenlijk direct al tijdens de kraamtijd, maar ik lees ook verhalen dat dit juist niet goed is omdat je aan elkaar moet wennen en huid op huid contact het beste is en je dan bepaalde signalen van je kind zou missen.

Wij vonden het in ieder geval fijn om te doen. En achteraf gezien had ik het ook niet anders willen doen.

Stoppen met inbakeren

Meestal begin je in overleg met je verloskundige of je arts met het inbakeren van je baby. Rond de vier maanden is het verstandig om het inbakeren af te bouwen. Rond die leeftijd kan je baby namelijk omrollen en dit kan gevaarlijk zijn als je baby is ingebakerd. Je baby heeft rond die tijd meer controle over de bewegingen die hij of zij maakt. De onrust neemt dan meestal ook af en dan is inbakeren niet meer nodig.

Zodra je merkt dat je baby begint te rollen in bijvoorbeeld het bedje of de box, is het verstandig om te stoppen met inbakeren. Terugdraaien is namelijk erg moeilijk voor zo’n jonge baby en helemaal als de armpjes ingepakt zijn.

In vijf stappen je baby inbakeren

Met een grote hydrofiele doek baker je je baby als volgt in.

  1. Vouw de bovenste punt van de doek naar binnen.
  2. Leg je kindje in het midden van de doek. De schoudertjes ter hoogte van de vouwrand.
  3. Leg de rechterarm van je baby naast het lijfje. Neem de rechterzijde van de doek en vouw deze over de baby heen. De stof leg je onder je baby. Laat de linkerarm vrij.
  4. Vouw de onderzijde van de hydrofiele doek omhoog, over de voeten van de baby. De punt van de stof steek je weg in de het bovenste deel van de doek.
  5. Leg de linkerarm van de baby naast het lichaam. Neem het linkerdeel van de doek en wikkel het over de borst van je baby. Leg het overgebleven deel stof onder je kindje om de bakerdoek vast te zetten.

Grote hydrofiele doek

In mijn webshop vind je grote hydrofiele doeken die gemaakt zijn van 100% biologisch katoen. De stof ‘ademt’ en houdt je baby lekker warm. Deze grote hydrofiele doeken kun je voor nog veel meer dingen gebruiken.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwbrief zodat je altijd op de hoogte bent van nieuwe producten en acties.