Baby in bad doen – 9 stappen

Baby in bad doen

Baby in bad doen

Als je baby net geboren is, is een badje helemaal nog niet vaak nodig. De meeste kindjes gaan voor het eerst in bad op de tweede of derde dag nadat het geboren is. Er zit namelijk meestal nog een laagje huidsmeer op het lijfje en het is beter om dat er niet af te wassen.

In de meeste gevallen helpt de kraamverzorgster als je baby voor het eerst in bad kan. Ook kan zij uitleggen wat de beste tijd is voor een pas geboren baby om in bad te gaan.

Hoe vaak doe je je baby in bad?

Omdat een baby eigenlijk bijna niet vies wordt, hoeft hij of zij echt niet iedere dag in bad. Te vaak in bad is zelfs niet goed voor een teer babyhuidje en kan de huid uitdrogen. Uiteraard houd je wel de billetjes goed schoon en kun je het gezichtje en de handjes gewoon wassen met een washandje. In het begin is een tot twee keer per week in bad voor je baby voldoende.

Wat heb je nodig?

Voor het eerst je kindje in bad doen, kan best spannend zijn. Ik vond dat in ieder geval wel best spannend. Javi was echt nog zo klein en ik wist totaal niet hoe we dat veilig konden doen. Gelukkig hadden wij een superlieve kraamhulp die ons heel veel heeft geleerd en met de tijd word je er gewoon handiger in.

Om je baby in bad te doen, heb je het volgende nodig…

 • Een baby badje of tummy tub (bademmer) om je baby in bad te doen.
 • Een baby zeepje dat geschikt is voor de meest gevoelige babyhuid en geen schadelijke stoffen bevat.
 • Twee hydrofiele doeken en een hydrofiele washand om je baby mee af te drogen en te wassen. Je kunt ook een babyhanddoek van biologisch katoen gebruiken om je baby lekker in te wikkelen na het badje.
 • Een kruik. Hier wikkel je de hydrofiele doek, luier en schone kleertjes omheen. Heerlijk warm voor als je je baby uit het water haalt.
 • Een badthermometer om de temperatuur van het water te controleren. Je kunt ook even voelen hoe warm het water is door je elleboog onder te dompelen.
Baby in bad doen

En dan nu in bad…

Als je alle spulletjes bij elkaar hebt, kun je de volgende dingen doen om een succes te maken van je baby in bad doen.

 1. Maak het lekker warm in de kamer waar je gaat badderen met je baby. Het liefste minimaal 20 graden. En houd ramen en deuren zoveel mogelijk dicht om niet teveel warmte te verliezen.
 2. Zorg ervoor dat je alles binnen handbereik hebt liggen. Een kruik met daaromheen de hydrofiele doek, luiertje en schone kleertjes. Een hydrofiele doek op het aankleedkussen, en als je deze babyhanddoek gebruikt, maak je die vast in je nek. De verzorgingsproducten en eventueel de badthermometer leg je ook klaar.
 3. Vul het badje met warm water. Het water moet tussen de 36 en 38 graden zijn. Niet warmer!
 4. Kleed je baby uit en mocht het nodig zijn, dan maak je de billetjes alvast schoon met een babydoekje.
 5. Was het gezichtje van je baby met een nat washandje zonder zeep. Daarna was je het lijfje van je baby. Indien gewenst gebruik je daar een natuurlijk verzorgingsproduct voor.
 6. Tijd voor het badje. Laat je baby langzaam in het water zakken om te wennen. Ondersteun hierbij de billetjes en het hoofdje.
 7. Even rust… laat je kindje lekker in het water ontspannen.
 8. Na ongeveer vijf minuutjes haal je je baby uit het water. Begin altijd met afdrogen van het hoofdje, want daar verliest de baby de meeste warmte. Daarna droog je je baby helemaal af. Zorg er goed voor dat je alle plooitjes ook droogdept. Zo is de kans op irritaties kleiner.
 9. Doe een schoon luiertje om en kleed je baby weer lekker aan.

Je baby in bad doen, kan voor jou intensief zijn, maar ook voor je pasgeboren baby. Na het badje zijn de meeste kindjes dan ook erg rozig en vallen daarna lekker in slaap.

*Dit artikel bevat affliate links. Dit betekent dat ik een klein percentage over het aankoopbedrag ontvang. Ik ben je enorm dankbaar als je mij dit gunt.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwbrief zodat je altijd op de hoogte bent van nieuwe producten en acties.